Thema Economie

De confrontatie: Claudia Wolswijk en Mark Brandsen

19 oktober 2020

Positief in coronatijd: van strategische gesprekken naar persoonlijke groei

In ondernemersland wringt het soms of ontstaat discussie. In deze rubriek gaan ondernemers met de billen bloot en openlijk de confrontatie aan.

Foto: Claudia Wolswijk op de behandeltafel bij Mark Brandsen
Tekst: Eveline Verhoeve, foto’s: Peter Franken

Mark Brandsen, directeur van TRIAS Totaal Groep B.V., en Claudia Wolswijk, eigenaar van Travelcoach.nl, kennen elkaar al jaren en zijn goed bevriend. Zij sparren met elkaar over hun respectievelijke bedrijven en hun heel verschillende manier van zakendoen, maar gaan evengoed gezellig een hapje eten. 

Ook al wil je het vermijden: de coronacrisis beheerst elk gesprek met ondernemers. Dat is niet anders bij het gesprek tussen Mark en Claudia. Het verschil in zaken doen en bedrijfsvoering is echter groot. Nu, middenin de crisis wordt dat onderscheid extra uitvergroot ook al zitten beide ondernemers in een hoek waar klappen vallen: de zorgsector en de reisbranche.

Mark is verantwoordelijk voor een bedrijf met tientallen medewerkers op verschillende vestigingen en houdt dagelijks veel ballen in de lucht. Claudia doet dit ook, maar zorgt voor haar eigen boterham en werkt zelfstandig, in een branche die nu door een heel diep dal gaat. 

TRIAS heeft verschillende poten in de zorgsector: fysiotherapie, kinderfysiotherapie en sportgeneeskunde, daarnaast heeft TRIAS een arbodienst. Mark werkt op locatie Mississippidreef in Utrecht en Vitalis in Alphen aan den Rijn. “Vanuit de overheid is in maart de intelligente lockdown afgekondigd. We behandelden in de praktijken alleen nog mensen in vitale beroepen, zoals bijvoorbeeld in de zorg en bij de politie”, legt Mark uit. “We hebben in alle vestigingen zes weken vrijwel stilgelegen. Het hele team zat thuis, dan moet je leiderschap laten zien. Want: we hebben iedereen keihard nodig als corona voorbij is.”

Claudia verzorgt luxe rondreizen op maat naar verre bestemmingen. “Hier ligt mijn kracht, ik ben er goed in. Al twee keer ben ik uitgeroepen tot Beste Zelfstandig Reisagent van Zuid-Holland. Dat word je niet alleen door het boeken van een reis, daar zijn ook andere skills voor nodig.” Sinds maart is de reisbranche echter bijna compleet tot stilstand gekomen. “Ik ben al die maanden wel aan het werk, maar ik ben vooral druk bezig met omboeken en repatriëren. Dat kost veel tijd, het levert helaas niets op. Dat moet je als zelfstandige zelf opvangen, van de overheid komt er voor mij geen steun omdat ik getrouwd ben.”
“Lastig”, geeft ze eerlijk toe. “Voor een zelfstandige vrouw als ik is financieel leunen op mijn man echt geen blij-maker. Daarbovenop: je moet realistisch blijven. Voordat het reisgedrag weer op het oude niveau is, zijn we waarschijnlijk heel wat jaren verder.”

Anders werken
In het bedrijf van Mark zal het ook nooit meer worden zoals vroeger, al lijkt de toekomst niet dramatisch. “Wij zijn al heel snel anders gaan werken toen fysiek contact geen optie was. Online hebben we webinars gegeven en verstrekten we adviezen. Dat bleek ook nog eens erg leuk om te doen en dat continueren we dus in de toekomst. Ook verzorgen we nu nog steeds online intakes. Daarvoor werden gelukkig vanuit de zorgverzekeraars de vergoedingen snel geregeld.”

Claudia zat ondertussen niet stil, ze heeft een drukke zomer achter de rug. “Het was een rare tijd. Als vanwege een reisadvies de kleurcode van een bestemming wijzigde naar oranje of rood, moest ik direct in actie komen. In plaats van dat ik gasten op reis stuurde, moest ik ze nu terughalen. Bijvoorbeeld uit Kaapverdië. Daar heb ik mijn gasten middenin de nacht uit bed gebeld met de melding ‘je moet nú naar het vliegveld’. Daar aangekomen bleken ze niet op de passagierslijst te staan. Foutje van de luchtvaartmaatschappij. Dat was even stress, maar het kwam goed. Ik heb het van hieruit alsnog weten te regelen. Je bent dan als reisagent echt onmisbaar.”
“Daar ben jij goed in, die extra service verlenen”, merkt Mark op. “Jij regelt echt alles. Daar gaan mensen straks meer op focussen. Veiligheid, service en beleving. Je betaalt niets meer voor een goed verzorgde reis, maar je hebt er helemaal geen omkijken naar.” 

Toekomst
Dat zal zo zijn, maar Claudia is toch serieus na gaan denken over de toekomst. “Er zijn veel reizen omgeboekt naar volgend jaar, dus dat is gelukkig positief. Het aantal boekingen, van reizen naar de zon en de wintersport die normaal gesproken nu gemaakt worden, staat op een laag pitje. Toch blijf ik de nodige energie in mijn bedrijf steken. Voor het komende halfjaar verwacht ik, dat ik daar niet ‘fulltime-plus’ mee bezig kan zijn.” 

Vandaar dat zij ook verder kijkt dan alleen naar haar huidige business. “Ik heb in het verleden veel commerciële ervaring opgedaan bij grote bedrijven, ook buiten de reisbranche. Daar liggen voor mij nu de kansen, dus heb ik een aantal maanden geleden Wolswijk Hospitality Services opgericht, mijn plan B. Ik ga vanuit mijn talenten en ervaring ondernemers ondersteunen die expertise op het gebied van hospitality en serviceverlening op hoog niveau missen. Denk bijvoorbeeld aan de opstart van een backoffice en een directie compleet ontzorgen. Net zoals ik dat met Travelcoach ook doe, het lijkt op elkaar! Voor mijn eerste langdurige opdracht waarmee ik in oktober start, ga ik dat inregelen voor een mooi bedrijf. Natuurlijk naast Travelcoach, want dat kan prima met de energie die ik heb.”

Uitdaging
Ook Mark werd uitgedaagd om zijn visie bij te stellen. “We hebben afgelopen zomer gebruikt om te werken aan een aangepaste strategie voor de toekomst. Het belang van gezondheid en vitaliteit moet nog meer onder de aandacht worden gebracht. We moeten allemaal langer doorwerken en een op de drie mensen krijgt statistisch gezien binnen tien jaar een chronische ziekte. Bedrijven zijn daar veelal nog niet voldoende mee bezig, daar helpen wij ze nu mee. Het is onze grootste uitdaging voor de komende jaren.”
“En, wij zijn kneiterambitieus. We willen vanuit de kinderfysiotherapie-tak toewerken naar een kinderkliniek. Daarover wordt nu serieus gesproken.”

Financieel verloren jaar
Voor beide ondernemers is 2020 financieel een verloren jaar, ook al zitten ze bepaald niet bij de pakken neer. “Al heb ik geen personeels- en huisvestingskosten, alle andere kosten lopen ieder maand gewoon door. Het lijkt net alsof je als zelfstandig professional geen kosten hebt, maar dat klopt dus niet”, zegt Claudia.

Mark heeft de kosten kunnen beperken en vanuit de zorgverzekeraars is er een regeling getroffen. Maar: “Het valt niet mee. De marges in de zorg zijn gering. Er is wel een compensatieregeling, dat is een soort vooruitbetaling. Er is een norm vastgesteld over 2019 en dat bedrag krijg je in 2020 over dezelfde maand uitbetaald. Wat je meer aan inkomsten binnenhaalt, wordt gehalveerd. De andere helft betaal je dan terug.”
Met de bank in gesprek gaan, bleek moeizaam. “Banken doen helemaal niets, die lopen liever geen enkel risico. Ze willen niet herfinancieren op basis van coronaverlies. Dat is best lastig, tenzij je heel veel vet op de botten hebt.” 

Interessante tijd 
Toch kun je de coronacrisis ook positief zien, merkt Mark op. “Het was ook een interessante tijd. De motor viel stil, dus er was tijd voor goede gesprekken met elkaar. Ik heb veel met mijn compagnons gesproken over onze toekomstplannen.” 
Een andere onverwachte uitkomst was de teamspirit die ontstond. “We hebben met het hele team de panden opgefrist. Het hele team was enthousiast en had iets van: ik ontvang in deze tijd gewoon salaris, daar moet ik ook iets voor terugdoen. Daarnaast heb ik extra aandacht besteed aan de interne communicatie. We hebben iedereen meegenomen in de coronaperikelen, zonder paniek, maar wel realistisch.”

“Mark is sowieso een kei op gebied van communicatie”, zegt Claudia. “Dat sparren heb ik zelf best gemist, omdat ik alleen werk met mijn klanten, zonder een team om mij heen. Mijn contacten zijn voornamelijk collega-ondernemers, maar die zag ik ook niet meer door alle restricties. De situatie maakte me soms ook wel verdrietig. Niet kunnen reizen, je omzet zien verdampen en de mooiste branche van de wereld in de problemen zien komen, dat is geen feestje.”

Desondanks is Claudia zich bewust van haar persoonlijke groei. “Of ik de komende tien jaar zo door wil ondernemen? Ja en nee. De reisbranche is kwetsbaar, en het herstel heeft tijd nodig. Goed om te kijken naar nevenactiviteiten die bij mij en mijn bedrijf passen. Gelukkig ben ik ambitieus, zit ik vol plannen en heb ik meer talenten. In de komende jaren zal je dus nog veel van me gaan zien, op korte termijn wellicht wel een plan C, wie weet.”
“Ik ben echt trots op Claudia, als ik zie hoe snel zij schakelt, dan zie je een echte ondernemer”, aldus Mark.

Plan D
Mensen zijn allemaal een hele tijd voorzichtig geweest en ook best geschrokken. Mark ziet nu dan ook veel cliënten in de praktijken die preventief bezig willen zijn. 
“Topsporters willen goed voor zichzelf zorgen, zodat ze belastbaarder worden. Sportartsen krijgen het ook drukker. Wist je trouwens dat de oorzaak van veel ziektes ligt in hartritmestoornissen? Die zien sportartsen meteen tijdens een inspanningstest.” 
“Preventief langskomen? Ik zou me in deze tijd bezwaard voelen om te komen zonder echte klachten, Mark.” 
“Juist niet. De behandelingen worden vanuit de meeste aanvullende verzekeringen gewoon vergoed, dat is niet voor niets zo. En, er zijn in coronatijd veel mensen gaan hardlopen of fietsen. Zij krijgen nu klachten en dan komen ze bij ons.”
“Bij jou komen ze met lichamelijke klachten, bij mij als hun hoofd vol zit.”
En…ter plekke ontstaat een nieuw plan. Plan D. “Kunnen wij niet samen iets doen met een weekje detox, food of ontspanning?”, oppert Claudia. “Ja, dat zou je goed kunnen verpakken in een reis”, reageert Mark. “Ik zie hier spontaan een nieuw businessplan ontstaan!”

Mark Brandsen
TRIAS Totaal Groep B.V.
www.triastotaal.nl

Claudia Wolswijk
Travelcoach / Wolswijk Hospitality Services
claudia@travelcoach.nl / info@claudiawolswijk.nl

N.B.: Dit artikel stond in de oktober 2020 editie van het VOA Magazine. Klik hier om het gehele Magazine te lezen.

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.