Thema Economie

De confrontatie: Klimaat versus economie

8 April 2021

Tekst: Marco Beentjes - Fotografie: Peter Franken

Ze hebben van oudsher een precaire relatie. Wat goed was voor de economie was meestal niet goed voor het milieu en andersom. De bekende uitspraak “De schoorsteen moet roken” is daar een treffend voorbeeld van. Maar tijden veranderen. Er ligt inmiddels een opgave bij het bedrijfsleven om in 2050 klimaatneutraal te werken. Vooralsnog echter met een gapend gat tussen de politieke opdracht en de realiteit. We kunnen niet anders dan meebewegen, en de meeste ondernemers willen dat ook wel. Dus is het tijd om de handen uit de mouwen te steken, of door te pakken met duurzame initiatieven. Waar bevindt zich het laaghangend fruit? En waar kan de VOA als collectief mee helpen?

Wie zich verdiept in de internationale, nationale en regionale plannen rondom het Klimaatakkoord, dreigt al snel te verzuipen in de complexiteit. Zeker wanneer details binnen de energietransitie nog steeds worden gewijzigd van hogerhand. Gelukkig hebben zich binnen het VOA-bestuur drie ondernemers opgeworpen, die de vertaling willen maken naar de dagelijkse praktijk in onze regio. Het zijn Dennis van der Werff, Rob de Kloet en Matthijs Mulder. Zij kunnen daarbij voor een deel terugvallen op hun beroepsmatige kennis en ervaring als ondernemers op het gebied van respectievelijk infrastructurele projecten, installatietechniek en wet- en regelgeving. En dat is nodig ook. Gezien het aantal projecten wordt een bovengemiddeld beroep gedaan op de vrijwillige inzet van deze ondernemers via onze vereniging.

Pittige doelstellingen
Waar houden deze VOA-leden zich in het bestuur mee bezig? Om antwoord te geven op die vraag kunnen we er niet omheen om de achtergrond te schetsen. Heel kort door de bocht ziet deze er als volgt uit: Ter uitwerking van het internationale en later landelijk opgestelde Klimaatakkoord zijn in Nederland 30 energieregio’s aangewezen. Alphen aan den Rijn valt onder energieregio Holland Rijnland, samen met 12 andere gemeenten. Holland Rijnland heeft de langetermijnambitie om in 2050 een energieneutrale regio te zijn. Hierop vooruitlopend wil de regio al in 2025 de volgende doelen kunnen afvinken:

  • Een energiebesparing van 2,5 PJ (petajoule) ten opzichte van 2014.
  • Opwekking van 2,5 PJ duurzame energie. Opgesplitst in zonnepanelen op daken (0,7 PJ), zonnevelden (1 PJ) en windmolens (0,8 PJ).
  • Een stimulering van andere vormen van duurzame energieopwekking, zoals biomassa en geothermie.
  • Stevig inzetten op warmtetransitie, met als doel om het aardgasgebruik naar 0 te brengen. Bijvoorbeeld via de koppeling van warmtevragers aan warmtegevers. 

Dat is een stevige uitdaging voor de politiek. Realisatie vereist een collectieve aanpak met alle betrokken partijen, waarin kennis, financiering en het organiseren van het proces worden gedeeld. Verduurzamen van bedrijventerreinen vormt hier een zeer belangrijk onderdeel van. Daar worden de ondernemers geconfronteerd en uitgedaagd met de noodzaak om een cruciale rol in het energietransitieproces te spelen. Onze ondernemingsvereniging is in deze regio de stakeholder vanuit het bedrijfsleven in dit proces. Wij vormen het aanspreekpunt voor landelijke en lokale overheden, Omgevingsdienst Midden-Holland en andere betrokkenen. 

Aanscherping VOA-structuur
“Het is de reden waarom we de organisatiestructuur van de VOA aanscherpen”, verklaart Matthijs Mulder. “We worden als VOA gevraagd mee te denken met de overheid, de stem van de ondernemers ten gehore te brengen en daarmee invloed uit te oefenen op beslissingen. Daartoe hebben we nu twee commissies in het leven geroepen: ‘Energie & Klimaat’ en ‘Bedrijventerreinen & Infrastructuur’. Rob de Kloet en ondergetekende zijn verantwoordelijk voor de eerstgenoemde commissie, terwijl Dennis van der Werff zich richt op ‘Bedrijventerreinen & Infrastructuur.”

Deze splitsing is noodzakelijk om beslagenten ijs te komen. Bedrijventerreinen worden namelijk benaderd als een soort wijken die verduurzaamd dienen te worden binnen onze gemeente. In de commissie Bedrijventerreinen & Infrastructuur hebben 10 afgevaardigden van de verschillende terreinen plaatsgenomen. Dennis: “Het is belangrijk dat zij niet alleen oog hebben voor hun eigen situatie, maar vanuit een breder perspectief willen strijden. Indien je iets voor elkaar wilt krijgen bij de provincie en bij de gemeente – ook op subsidiegebied – heb je touwtrekkers in teamverband nodig. Ambassadeurs van bedrijventerreinen die kijken naar het collectieve belang.”

Direct voordeel
De nieuwe commissie Bedrijventerreinen & Infrastructuur brengt op dit moment de meest voor de hand liggende oplossingen per bedrijventerrein in kaart. Oplossingen waar ondernemers met minimale investeringen direct voordeel kunnen behalen. De volgende stap is onderzoeken waar collectief aanspraak op subsidies kan worden gemaakt. Want natuurlijk draait de haalbaarheid van verduurzaming ook om de knikkers, met een belangrijke rol voor de Omgevingsdienst. Deze instantie wil een energieloket oprichten binnen Holland Rijnland om bedrijven te adviseren. In welke gemeente deze zich gaat vestigen is nog niet duidelijk, wel duidelijk is dat de ontwikkelingen in Alphen aan den Rijn gebaat zouden zijn met de vestiging in onze regio. Een keuze waar de VOA zich sterk voor maakt. 

Tegelijkertijd is het aan bedrijven zelf om het nodige in werking te zetten om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Al dan niet met hulp van de Omgevingsdienst, die naast een controlerende functie ook een adviserende rol naar bedrijven kan spelen met een zgn. energiescan. Volgens Rob de Kloet is iedereen in de gebouwde omgeving verplicht om in 2030 energielabel A te kunnen overleggen. Hierop vooruitlopend wordt in 2023 energielabel C gevraagd. “Daarmee wordt de lat voor kantoorgebouwen hoog gelegd”, weet hij uit ervaring. “Het is dus zaak om naast zelf energie besparen nu een keuze te maken uit alternatieve energiebronnen. Zo bestaat de mogelijkheid om restwarmte van het ene bedrijf te benutten voor verwarming bij de ander. Dergelijke mogelijkheden liggen voor het grijpen, maar daarvoor moet je eerst met elkaar in gesprek komen.” 

Snelheid is mogelijk
Dennis van der Werff zou graag zien dat in de nabije toekomst collectieve zonnepanelenvelden worden aangelegd op bedrijfspanden. “Er zijn veel platte daken die hiermee ineens zeer rendabel kunnen worden,” stipt hij aan. “Hiermee opgewekte energie kan in zgn. powerbanks worden opgeslagen om later bij het bedrijf zelf of een naburige onderneming in te zetten. Dergelijke initiatieven kun je heel snel realiseren en dat is belangrijk. Zij wakkeren het vuurtje onder andere projecten verder aan.” De drie bestuursleden doen een beroep op de saamhorigheid van bedrijven onder de VOA vlag. Dat die in grote mate aanwezig is bewijzen volgens hen ervaringen uit het verleden. Zo was er o.a. het project met de SBBA, die in het verleden collectieve beveiliging op de verschillende bedrijventerreinen in Alphen aan den Rijn mogelijk heeft gemaakt. Ook hier werden met individuele bedrijven afspraken gemaakt om bijvoorbeeld een netwerk van cameramasten te plaatsen. Iets waar iedereen van heeft geprofiteerd. Het VOA bestuur doet een beroep op ondernemers om actief de samenwerking met collega-ondernemers en de VOA op te zoeken. Met de VOA als hét vehikel om samen op te trekken met de andere stakeholders binnen de energietransitie. 2025 is dichtbij. En daarmee is samenwerking binnen de energietransitie van cruciaal belang. 

Wil je zelf ook samenwerken op dit gebied? Neem dan contact op met de VOA voor het centrale aanspreekpunt op jouw bedrijventerrein.

TOP 5 MIDDELEN OM ENERGIE TE BESPAREN OF DUURZAME ENERGIE OP TE WEKKEN:
1. Isolatie aanbrengen
2. Hoog rendementsglas plaatsen
3. Zonnepanelen op daken, zonnevelden en windturbines
4. Toepassing van warmtepompen en warmtewisselaars
5. Warmteterugwinning en geothermie

 

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.