Thema Economie

Einde voorstelling tot augustus

25 April 2020

Michel Wenzel en Marjon Vermeulen van Thearent

Tekst: Marco Beentjes
Fotografie: Marius Roos

Donderdag 12 maar 2020 - Grote evenementen worden afgelast, mensen moeten thuis werken indien mogelijk.

Buiten jouw schuld om in een hoek worden gedreven waar de klappen vallen. Hoe houdt een onderneming in de evenementenbranche zich staande in een periode van misselijkmakende onzekerheid?

VOA-lid Thearent was begin maart van dit jaar drie keer live op tv, waaronder in het achtuurjournaal. Het was een dag waar de evenementenstoffeerders uit Hazerswoude-Dorp met gemengde gevoelens op terugkijken, want het betrof niet het soort aandacht waar je als bedrijf op hoopt. Onzekerheid en machteloosheid voerden de boventoon rondom de persconferentie waarin de eerste economische maatregelen werden aangekondigd. 

“In vier dagen raakten we 85 procent van de omzet over maart en april kwijt”, vertelt Michel Wenzel van Thearent. “Ik herinner me een dag met meer dan 30 afmeldingen. Dat voelt onbeschrijflijk. Na het aanscherpen van de maatregelen is ook de rest komen te vervallen. Evenementen zoals het Eurovisie Songfestival, het EK voetbal, de Invictus Games, de Grand Prix Zandvoort; we waren er allemaal kleinschalig of grootschalig bij betrokken. Onze agenda is inmiddels leeg tot eind augustus.”

In vergelijking met de economische recessie van enige jaren geleden is de huidige situatie volgens Michel frustrerender. “Je moet het gelaten ondergaan. Er kan op geen enkele wijze worden ingegrepen. Behalve door te snijden in de kosten en afscheid te nemen van de flexibele schil van medewerkers. Ik herinner mij de periode vanaf 2008. Dat was ook moeilijk, maar een feestje in vergelijking tot nu. Met de nodige creativiteit en flexibiliteit kun je in een smalle markt nog steeds een boterham verdienen. Nu is er voor ons zes maanden lang niets te doen.”

Afwijzing werktijdverkorting 
Gelijk met het afkondigen van noodmaatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus in te dammen, werkte de overheid aan ondersteunende maatregelen voor getroffen bedrijven. De eerste was werktijdverkorting. Michel: “We hebben ons daar direct voor ingeschreven. Na 4 dagen kregen we echter een afwijzing, gebaseerd op het feit dat we niet met zekerheid konden zeggen dat na de periode van werktijdverkorting volledig herstel zou optreden. Dit blijkt een standaard ingebouwde reden voor afwijzing, om te voorkomen dat bedrijven die te snel mensen hebben aangenomen via deze regeling eenvoudig kunnen inkrimpen.”

“Dit is bij ons echter totaal niet het geval”, weerlegt de directeur. “Thearent werkt met een vaste schil van 27 medewerkers en een flexibele schil van 40-50 freelancers. Daarbij zijn de gevolgen van de coronacrisis niet te overzien. Ik vind dat de overheid hier rekening mee moet houden. We zijn tegen die afwijzing in beroep gegaan en dit is momenteel in behandeling.”

Eigen noodmaatregelen
Tegelijkertijd richtte het bedrijf uit Hazerswoude-Dorp zich op de mogelijkheden waar het wel directe invloed op heeft. Zoals het afschalen van het wagenpark met meer dan 50 procent. Alle niet-noodzakelijke kosten zijn per direct geschrapt, waaronder een aantal softwarelicenties. Aflopende contracten van medewerkers worden niet verlengd. De werkdagen zijn verkort van 8 naar 6 uur en in augustus dient iedereen z’n vakantiedagen te hebben opgebruikt, om vanaf september weer voluit inzetbaar te zijn. Werkuren worden nu besteed aan het uitvoeren van kleine interne projecten zoals voorraden hertellen, reparaties, prototypes uitwerken en schoonmaken.

Voor ondersteuning van de personele kosten kan Thearent een beroep doen op het noodplan van de overheid. Michel: “Dit noodplan voorziet in een maximale ondersteuning van 90 procent van de loonsom, inclusief premies voor pensioenen, sociale lasten en vakantiepremies. Absoluut een mooi gebaar. Maar een snelle rekensom wijst uit dat onze overhead voor circa 40 procent bestaat uit dergelijke kosten. Hetgeen betekent dat je 60 procent van de werkelijke overhead alsnog zelf moet dekken.”
 
Uitstel is geen afstel
Uitstel van betaling van belasting klinkt volgens de ondernemer wel aanlokkelijk, maar lijkt vooral een methode om het probleem voor je uit te schuiven. “Daar zijn wij geen voorstander van. Belasting zal je op een gegeven moment toch moeten betalen. Bij uitstel kom je later – in een periode waarin het hopelijk weer hartstikke druk is - mogelijk alsnog in grote problemen.”

Het interen op het eigen vermogen is bepaald geen rooskleurig vooruitzicht, dat bedrijven in de evenementenbranche dagelijks bezighoudt en waar zij onderling met vrees over spreken. “Wegens een beperkte financiële gezondheid zal een groot deel deze periode niet overleven”, voorspelt Michel Wenzel. “Dankzij een flinke kostenbesparing kan Thearent het gelukkig nog wel uitzingen tot eind augustus. Dit neemt echter niet weg dat er in de komende maanden harde klappen vallen.”

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.