Tekst: Esther Daniëls
Martin Kloet (foto) is Projectleider bij MKB Nederland en is mede betrokken bij diverse initiatieven om ondernemers aan te sporen tot energiezuinige en duurzame alternatieven. Nu is het Klimaatakkoord van Parijs wellicht niet jouw eerste prioriteit, maar tegen een besparing van gemiddeld 10 tot 15 procent op je energierekening zeg je ook geen nee, toch?
Klimaat op de actielijst
Als lobbyorganisatie is MKB Nederland erop gericht om ondernemers te ondersteunen, vertelt Martin. “Onze inspanningen zijn bedoeld om het ondernemen zo gemakkelijk mogelijk te maken. We benoemen echter ook de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de door de Tweede Kamer gestelde doelen. Nu is het klimaat doorgaans geen thema dat ondernemers bovenaan hun actielijst zetten, omdat het niet direct gerelateerd is aan hun product of dienst. Aan de andere kant merken we dat veel ondernemers wel wíllen verduurzamen, maar niet goed weten wat zij kunnen doen en hoeveel tijd of investeringen ermee gemoeid zijn. Samen met onze partners helpen wij hen bij het verkrijgen van die kennis. Wij laten zien welke concrete mogelijkheden er zijn en ook wat het hun kan opleveren. Waar nodig maken wij ons hard voor aanvullende subsidies of financieringsmogelijkheden.”
Juist nu meer tijd
“De coronacrisis heeft een soort tweedeling teweeggebracht in het bedrijfsleven. Sommige ondernemers hebben nergens last van of hebben het zelfs drukker dan normaal. Anderen hebben zwaar te lijden van de lockdown. Zij zetten alles op alles om te overleven en dan staat je hoofd doorgaans niet naar energiebesparende maatregelen. Toch zien we ook bedrijven die de luwte gebruiken om bijvoorbeeld hun pand te verduurzamen. Zij hebben nu meer tijd om daar op een goede manier invulling aan te geven, voordat straks de economie weer op stoom komt. Dat voornemen ondersteunen wij met concrete informatie over energiebesparende maatregelen waarmee zij binnen vijf jaar hun investeringen terugverdienen. Voor een ondernemer moeten de inspanningen immers wel in verhouding staan tot de besparingen. Daarom hebben wij het platform DEB.nl opgezet, waar ondernemers stap voor stap kunnen zien wat zij nog kunnen doen, wat hun financiële gewin kan zijn, wat het aan investering vraagt en eventueel waar zij uitvoering van de maatregelen kunnen inkopen. Dankzij steun van de overheid kunnen we dat gratis aanbieden.”
Gezamenlijke bijdrage
“Wat niet iedereen weet, is dat energiebesparing ook een wettelijke verplichting is volgens de Wet milieubeheer. Boven een bepaald energieverbruik moeten ondernemers bovendien aan het e-Loket van RVO rapporteren welke energiezuinige maatregelen zij al hebben genomen. Gelukkig heeft 60 tot 70 procent van de ondernemers al flinke stappen gezet, en dat is echt een compliment waard. Nóg mooier zou het zijn als zij de resterende maatregelen nu ook uitvoeren. Daar zal in de komende jaar strenger op gehandhaafd worden, maar dat hoeft geen doorslaggevend argument te zijn. Dat je met z’n allen een bijdrage levert om klimaatverandering het hoofd te bieden, geeft wellicht veel meer voldoening.”
Wat kun je doen?
Of je nu getriggerd wordt door het financiële voordeel, door de wettelijke verplichting of door jouw intrinsieke motivatie om bewuster om te gaan met de wereld, iedereen kan een positieve bijdrage leveren aan energiebesparing. Succesvol ondernemen en duurzaam besparen gaan gelukkig prima samen, dus wat kun je doen en wie kan je daarbij helpen?
U moet inloggen om te reageren