Thema Economie

Jonge ondernemers en hun bedrijf:Thomas Runhart en de Esports Game Arena

28 Januari 2019

De 34-jarige Thomas Runhart opende in oktober 2017 zijn Esports Game Arena, in het voormalige supermarktpand van Hoogvliet in de Raadhuisstraat in Alphen aan den Rijn. Daarmee realiseerde hij een idee dat gaandeweg steeds meer vorm kreeg.

“De Esports Game Arena is in feite ontstaan uit mijn behoefte aan sociale contacten wanneer ik op mijn zolder zat te gamen”, begint Thomas. “Ik had soms wat vrienden over de vloer met wie ik samen kon gamen en ik bedacht dat het ook wel leuk zou zijn om iets voor meer mensen te organiseren. Dat gebeurde uiteindelijk in een café en dat was op zich een goed plan. Er was genoeg belangstelling uit de gamewereld en het aantal deelnemers was ook prima. Alleen bleken de randvoorwaarden wat minder.”

“De WiFi trok het nauwelijks en het was lastig te combineren met het reguliere cafépubliek. Op dat moment vatte ik het idee op om zelf een locatie te creëren waar gamers elkaar kunnen ontmoeten en toernooien gehouden kunnen worden. Met supersnel internet en de mogelijkheid voor een drankje en een hapje. Dat bestond in Nederland nog helemaal niet. Daar moest natuurlijk verandering in komen.”

EDBA
Zonder enige achtergrond als ondernemer dook de toenmalige fulltime assistent-vliegverkeersleider in het avontuur. “Ik kom ook niet uit een ondernemersfamilie, dus alles was compleet nieuw voor mij. Ik heb gewoon bij de VOA aangeklopt, uitgelegd wat ik graag wilde en ben in contact gekomen met de EDBA, de Economic Development Board Alphen aan den Rijn. Daar bleek het mogelijk te zijn om aanspraak te maken op een LEF-subsidie van maar liefst 100.000 euro. Daardoor kon ik groter uitpakken dan ik met mijn oorspronkelijke bescheiden plan met eigen spaargeld had kunnen doen. Bovendien vond ik ook nog een private investeerder; daarmee was het plaatje helemaal rond.”

Netwerk
De Esports Game Arena is in relatief korte tijd uitgegroeid tot ‘the place to be’ voor liefhebbers van esports. “Het is een fantastische plek geworden, waar gamers elkaar kunnen ontmoeten, internationale toernooien met wereldwijde uitstraling worden gehouden -waarbij honderdduizenden meekijkers online genieten van alle actie - en waar ook nog eens online content wordt geproduceerd. Daarnaast hebben we een esportsbar waar je geen wedstrijd hoeft te missen en een snel LAN-netwerk met pc’s en consoles waarop je jezelf eindeloos kunt vermaken. Dat het zo snel is gegaan, heb ik mede te danken aan het netwerk van de VOA. Dat is enorm waardevol gebleken. Van daaruit heb ik bijvoorbeeld ook een aantal ondernemers in mijn Raad van Advies, met wie ik kan sparren over de ontwikkeling van de onderneming.”

“De bedrijfsvoering loopt nu op rolletjes.”

Hoewel de Esports Game Arena de nodige tijd opslokt, is Thomas nog steeds een aantal uren per week aan het werk als assistent-verkeersleider op Schiphol. “Dat is gewoon leuk om te blijven doen. Bovendien helpt het me om zaken in perspectief te blijven zien. Bij het ondernemen vind ik vooral de strategische kant aantrekkelijk. Management en sales zijn me ook op het lijf geschreven. Voor de dagelijkse gang van zaken zijn er genoeg mensen aanwezig die dat uitstekend doen. De bedrijfsvoering loopt nu op rolletjes. Achteraf moet ik alleen wel constateren dat ik dingen vooraf beter anders had kunnen aanpakken.”

Balans
De laatste uitspraak vraagt om uitleg. “Ik ben er echt als een onbeschreven blad ingevlogen. Maar ik zou jonge starters van nu willen adviseren om hun zaken zorgvuldiger beter voor te bereiden. Goede scenario’s ontwikkelen, een gedegen financiële planning maken en ook voldoende investeren om vanaf het begin direct goed van start te kunnen gaan. Terugkijkend met de kennis van nu had ik beter moeten nadenken voordat ik begon. Afijn, van vallen en opstaan leer je ook weer van alles. Alleen heeft het naar mijn idee langer dan nodig geduurd voor ik de juiste balans tussen sturen en uitvoeren heb gevonden. Maar nu ik die heb gevonden, voel ik me als een vis in het water.”

Meer weten over de Esports Game Arena? Vind het op internet: www.esportsgamearena.nl

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.