Thema Economie

KANSEN KEREN VIA DE WHOA

13 April 2021

Foto: Wim van Meegdenburg en Gerben Barendregt: “Accuraat reageren op de eerste signalen leidt tot een grotere kans op herstel”
Tekst: Marco Beentjes - Foto: Peter Franken

Advocatenkantoor La Gro Geelkerken geeft advies

‘Denk Vooruit’ luidt het credo van La Gro Geelkerken in Alphen aan den Rijn. Bij bedrijven in (financiële) moeilijkheden adviseert het advocatenkantoor vaak al in het voorportaal van een mogelijke procedure. Want in dat portaal bevinden zich ook de mogelijkheden voor ondernemingen om zelf koers te zetten naar verbetering van de financiële situatie. Bijvoorbeeld met behulp van de nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

“Het liefst zien we natuurlijk dat ondernemingen naar ons toe komen in een periode van voorspoed, zodat we zaken vooraf goed kunnen organiseren”, vertelt advocaat Gerben Barendregt van La Gro Geelkerken. Hij en collega Wim van Meegdenburg adviseren en procederen rondom problematiek bij bedrijven in financiële moeilijkheden en bij het structureren van financieringen. Maar ook als je bedrijf daadwerkelijk al in financiële moeilijkheden zit blijken er, volgens het tweetal, diverse mogelijkheden voorhanden te zijn.

Passende antwoorden
“Die mogelijkheden verschillen per situatie”, legt Wim uit. “Het ligt ook aan de branche en hoe je onderneming isgestructureerd. Om tot het best passende antwoord te komen moeten we de cliënt eerst goed leren kennen. Zo kunnen we bijvoorbeeld inschatten of we bepaalde onderdelen van het bedrijf kunnen vrijwaren van een eventueel faillissement. Samen bepalen we de te bewandelen route.”

Verlaging schuldenlast
Een opvallende mogelijkheid die daarbij ter sprake komt is de WHOA, een wet die pas sinds 1 januari 2021 van kracht is. Ondernemingen kunnen dit instrument in bepaalde gevallen gebruiken om schulden te herstructureren, met uitzondering van achterstallig salaris van werknemers. In tegenstelling tot bij een faillissement, blijft de ondernemer bij de WHOA zelf aan het roer staan van de onderhandeling. De onderneming biedt de schuldeisers een akkoord aan, met nog beschikbare – of extern vergaarde – financiële middelen. Daar wordt vervolgens door de schuldeisers over gestemd. Bij een positieve uitslag kan dit akkoord aan iedere afzonderlijke schuldeiser worden opgelegd. 

Gerben: “De WHOA heeft een behoorlijke impact binnen het MKB, omdat we zien dat de wet regelmatig wordt toegepast. Dat is positief voor de ondernemer in kwestie, die buiten een faillissement om op een geordende manier zijn schuldenlast omlaag kan brengen. Maar het is mogelijk tweeledig voor de schuldeisers, die na het stemmen kunnen worden gedwongen om een stukje van hun vordering prijs te geven. Dat was vóór 1 januari nauwelijks goed mogelijk. In het kader van de WHOA wordt een afweging gemaakt wat er beschikbaar zou komen wanneer de onderneming failliet gaat, tegenover het aangeboden akkoord.”

Financiering van het akkoord
Ondernemingen in nood krijgen van de rechter twee tot vier maanden de gelegenheid om een dergelijk akkoord aan te bieden. “In onze ervaring tot nu toe kan deze mogelijkheid een zegen blijken voor bedrijven in financiële moeilijkheden”, aldus Gerben. “Met een relatief beperkt pakket maatregelen kun je je schuldenlast op een goede manier terugdringen.” Wim voegt daaraan toe dat de Staat ondernemers zelfs mogelijkheden biedt om via een zgn. achtergestelde lening tot een dergelijke overeenkomst te komen. “Zo’n WHOA akkoord kan – bij een in de kern gezonde onderneming – een prima uitkomst bieden om uit deze crisis te komen”, vindt hij.

La Gro Geelkerken advocaten is gespecialiseerd in Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Insolventierecht, Overheid, Intellectueel Eigendom & ICT

LA GRO GEELKERKEN ADVOCATEN
Prins Bernhardlaan 35
2404 NE Alphen a/d Rijn
T 0172-503250
info@lgga.nl
www.lagrogeelkerken.nl

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.