Thema Economie

#Shetoo - Niet morgen, maar nu!

8 April 2021

Tekst: Esther Daniëls - Fotografie: Marius Roos

Nooit had zij de brandende ambitie om voor zichzelf te beginnen, vertelt Debby Schrama. Ze had een mooie commerciële carrière in de mediawereld, toen zij alsnog instapte in het bedrijf dat haar vader had opgericht en waar haar broer Remo al werkzaam was. Amatec is een mondiale speler in industriële veren, en in de geoliede samenwerking met Remo neemt Debby vooral de positionering, de financiën en het accountmanagement voor haar rekening. Als ondernemer rust je nooit op je lauweren, weet Debby nu. “Ik werk veel meer uren dan voorheen, en toch voel ik me vrijer dan ooit.”

“Mijn vader startte Amatec toen hij al een jaar of vijftig was. Hij werd daarvoor gevraagd door een bestaand merk, of hij voor hun veren een verkooporganisatie wilde inrichten. De beslissing om ja te zeggen was deels ingegeven door naïviteit, want achteraf gezien hebben mijn ouders hun geregelde leventje best wel op het spel gezet. Mijn moeder had haar eigen baan, maar ’s avonds deed zij dan de hele administratie voor het bedrijf. Zelf bouwde ik in die tijd nog volop aan een carrière in de bladenindustrie. Het waren commerciële functies waarin ik veel van mijn creativiteit kwijt kon, en ook toen al nam ik veel verantwoordelijkheid voor de bedrijfsresultaten. Altijd had ik ideeën over hoe het beter, groter of anders kon. Eén van mijn leidinggevenden heeft me wel eens teruggefloten: ‘Deb, het is niet jouw zaak, hè…’ Schijnbaar zagen anderen het eerder dan ikzelf.”

Familiedynamiek
“Toen ik een jaar of dertig was, heb ik een pauze genomen om als vrijwilliger in een verzorgingshuis in New York te gaan werken. Toen ik terugkwam, ging ik ter overbrugging tijdelijk aan te slag bij Amatec, om een zieke collega te vervangen. Ik ben nooit meer weggegaan. Natuurlijk hebben Remo en ik daar goed over nagedacht, want we wilden niet de familiedynamiek verstoren. Omdat wij als kind elkaar de tent uit vochten, werden er in Alphen meteen weddenschappen gesloten om wie van ons als eerste zou omvallen. Die zorgen zijn ongegrond gebleken, want we vullen elkaar heel goed aan. Remo is echt van de engineering en de techniek, en ik wat meer van de klanten en de menselijke maat. Het is uitgegroeid tot een soort organisch dansje waarmee we nooit in elkaars vaarwater komen. De grootste winst van mijn ondernemerschap is misschien wel de goede relatie met mijn broer.”

Doorpakken, ondanks alles
“Voor mij heeft ondernemerschap alles te maken met out-of-the-box denken; dat je je niet laat tegenhouden door de omstandigheden. In deze coronatijd zie je daar veel mooie voorbeelden van, van mensen die doorpakken, ondanks alles. Tijdens de eerste lockdown in maart trad er een soort verlamming op in de industrie. Waar de telefoons doorgaans de hele dag rinkelen, vielen zij ineens stil. Mijn hersenen draaien dan meteen op volle toeren. Ik ben afspraken gaan maken om bij potentiële klanten langs te gaan, uiteraard op de geoorloofde manier. Gewoon elkaar even zien en spreken, zonder concrete agendapunten. Normaal gesproken kom je daar amper aan toe, maar nu was het een manier om mensen te laten weten dat we er nog waren. Uiteindelijk hebben we 2020 afgesloten met slechts een geringe omzetdaling. En, belangrijker nog, ons team is intact gebleven. We zijn zo close met elkaar, dat een gedwongen afscheid echt als een amputatie zou hebben gevoeld.”

De kick van een mooi project
“Wat natuurlijk ook helpt, is dat veren een essentieel product zijn dat vele toepassingen heeft in de apparaten- en machinebouw. Voor alles wat je indrukt en wat weer terug beweegt, heb je een veer nodig, en die hebben wij in alle soorten en maten. Dit jaar heeft de medische industrie bijvoorbeeld een groot aandeel gehad, voor beademingsapparatuur en desinfecterende handpompjes. Hoe blij ik ook ben met de degelijke basis van ons bedrijf, uiteindelijk ben ik niet gaan ondernemen om rijk te worden. De kick van een mooi project, waarmee je klanten blij en tevreden maakt, geeft mij meer voldoening. Dat betaalt zich meestal ook terug, linksom of rechtsom. Dus als iemand mij nu vraagt of het een goed idee is om een eigen bedrijf te beginnen, zeg ik: blijf niet hangen in de plannen en begin gewoon. Niet morgen, maar nu.”

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.