Thema Economie

Wie maakt me los?

25 April 2020

Siem Hoogeveen van Hoogeveen Plants in Hazerswoude-Dorp moet kerngezonde planten afvoeren

Tekst: Marco Beentjes
Fotografie: Peter Franken

Onder invloed van het virus snakt ook de Greenport naar adem. Het resultaat van 2,5 jaar werken staat klaar voor de export. Een groot deel kan echter zo de vuilnisbak in.

Vrijdag 3 april 2020 – Lockdowns in uiteenlopende hoedanigheden zijn uitgewaaierd over Europa.

De handel in bloemen en planten beleeft een zorgelijke periode. De internationale vraag is voor een groot deel weggevallen, precies in de periode waar zij het van moeten hebben. Kwekers kunnen geen kant op! In het Groene Hart maakt de Greenport Boskoop zich sterker met behulp van het collectief,  terwijl hun medewerkers saamhorigheid en verrassende creativiteit tonen.

Samen met Siem Hoogeveen, eigenaar van Hoogeveen Plants in Hazerswoude-Dorp, kijken we naar de actualiteit. We spreken hem op vrijdag 3 april. Het bedrijf kweekt klimplanten, fruitplanten, bamboe-grassen en helleborus. De afzetmarkt bestaat uit tuincentra, bouwmarkten en supermarkten in heel Europa. De handel is voor een groot deel stilgevallen toen deze bedrijven noodgedwongen hun deuren moesten sluiten.

Omzet
“Je hebt de berichten over het storten van bloemen en het kiepen van planten vast wel gezien op tv”, vertelt de ondernemer. “Onze omzet is in de afgelopen weken fors teruggelopen. We waren maart goed begonnen, maar in week 12 behaalden we 60 procent van onze normale omzet. In week 13 was dat 50 procent. De verwachting is dat dit de komende weken nog iets minder zal worden.”

Daarmee praat hij over honderdduizenden producten per week die zijn kweektuinen in principe hadden moeten verlaten. Planten en bloemen die nu in hun mooiste stadium zijn beland. “Van stekje tot eindproduct zijn we gemiddeld twee tot twee en een half jaar bezig. Deze producten kunnen niet in de vriezer in de hoop op betere maanden. Ze zijn klaar voor de verkoop, anders bloeien ze uit en worden zij lelijk. Het is nu of nooit. De sluitingen zijn voor de hele sierteelt desastreus.”

Export
Want willen de kwekers komend seizoen niet opnieuw in de problemen komen, dan moet ruimte worden gemaakt voor de nieuwe productie. En dat betekent dat de Kliko voorlopig de helft van de omzet van dit seizoen afvoert. Siem: “75 procent van onze producten is bedoeld voor het buitenland. Landen als Italië, Spanje en Frankrijk zitten potdicht en in het Verenigd Koninkrijk zijn de tuincentra sinds vorige week gesloten. We hebben geluk dat de tuincentra in Nederland en Scandinavië nog open zijn, evenals een deel van de verkooppunten in Duitsland.”

“We hopen voor nu dat mensen, vanwege de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, toch aandacht aan hun tuin willen geven”, aldus de kweker. “Zodat er vraag naar onze producten blijft bestaan. We proberen van dag tot dag en van week tot week de juiste beslissingen te nemen. Tegelijkertijd hopen we dat de gebruikelijke afzetpunten in Europa van lieverlee weer open gaan.”

Planning
Bij Hoogeveen Plants werken 50 mensen in vaste dienst. Normaliter worden daarnaast in maart, april en mei 120 uitzendkrachten aangetrokken om de piek in het werk op te vangen. In deze drie maanden wordt 50 procent van de jaaromzet geboekt. Momenteel wordt het werk zoveel mogelijk door de vaste medewerkers opgevangen. Naast deze en andere kostenbesparende maatregelen probeert het bedrijf in overleg met klanten de planning voor komende perioden aan te passen op de nieuw te verwachten vraag. Daar rijst echter opnieuw onzekerheid, want wie durft hier een duidelijke verwachting over uit te spreken? Niemand heeft een marktsituatie als deze immers eerder meegemaakt.

Samenwerking
Wél hebben de collega’s van de Greenport Boskoop hun onderlinge overlegstructuren geïntensiveerd. Er werd onderling al veel informatie gedeeld, maar nu is ook een kerngroep gevormd met ondernemers die elkaar helpen. Zij delen onderling informatie over klanten, afzet en arbeid. “Dat is mooi om te ervaren in deze tijd”, vindt Siem. “Ook de VOA is hierbij betrokken en voorzitter Eric Carree heeft Joost Berkhout van de EDBA geïntroduceerd om aan dat overleg deel te nemen. Ook Kees van Velzen zit daarbij, wethouder van Alphen aan den Rijn met de Greenport in de portefeuille. En Michiel Gerritsen namens de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.”

In deze samenstelling weten ondernemers in de Greenport dat er alles aan wordt gedaan om richting de overheid een krachtig signaal te geven, en ondersteuning in de vorm van wetgeving en noodfondsen mogelijk te maken. Voorlopig hebben de toegezegde ondersteunende maatregelen nog niet het gewenste effect, aangezien voor de branche de seizoenfactor een belangrijke rol speelt. Compenserende berekeningen gaan uit van een gemiddelde omzet van bedrijven per kwartaal en houden geen rekening met het feit dat de helft van de jaaromzet in drie maanden tijd wordt geboekt, zoals bij Hoogeveen Plants. Via de overkoepelende organen worden gesprekken gevoerd met het ministerie om de bijzondere omstandigheden in de sierteeltsector in acht te nemen.

Verandering
Als dat niet lukt dan ziet het er somber uit voor de ondernemers, denkt Siem Hoogeveen. “Daarnaast werken we in de keten van oudsher samen met exporteurs die de tuincentra, bouwmarkten en supermarkten beleveren. Wij hopen dat zij het samen met ons ook gaan redden en de crisis te boven komen. Iedereen lijkt zijn grip te verliezen en er heerst veel onzekerheid. Angst regeert momenteel. Deze coronapandemie kon wel eens een katalysator vormen voor een rigoureuze verandering in onze markt.”

Tegelijkertijd merkt hij een enorme opleving van online diensten in de bloemen- en plantenhandel. Siem: “Die barsten bijna uit hun voegen. Hoogeveen Plants heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in het schrijven en verzamelen van online teksten en fotografie. Dat helpt ons nu om in samenwerking met onlineplatformen consumenten te bereiken. We praten over een toename van 2 naar 3 à 4 procent in online verkoop. Niet dat dit het wegvallen van omzet uit de traditionele keten zal compenseren, maar het is wel een opvallende beweging. Het helpt altijd en dat is prettig.”

Veerkracht
De ondernemer is ook te spreken over de veerkracht die zijn team met medewerkers aan de dag legt. “Door het hele bedrijf heen ontstaan creatieve ideeën. Nieuwe zaken die normaal veel kracht kosten bloeien ineens op en de saamhorigheid is prijzenswaardig. Er heerst unaniem een gevoel dat we er samen doorheen gaan komen. Dat doet me heel veel goed!”

Tot slot roept hij overheden op om naast de volksgezondheid ook de economie niet uit het oog te verliezen. “Natuurlijk: de veiligheid van mensen gaat boven alles. Maar wanneer dit lang gaat duren zie ik het heel somber in voor onze economie. Dit gaat sowieso meer kosten dan dat de meeste mensen denken. Laten we hopen dat de maatregelen kortstondig kunnen zijn en dat we er samen snel uitkomen.”

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.