Thema Economie

Alphen Marketing - WAAR HAAL JIJ JE ENERGIE VANDAAN?

14 April 2021

Tekst: Wilbert Collet

Waar halen ondernemers in deze tijden hun energie vandaan? Hoe laad jij je batterij weer op, nu je bewegingsvrijheid toch enigszins beperkt is. Vijf ondernemers vertellen hoe zij in het groene Alphen aan den Rijn en omgeving weer nieuwe energie krijgen. Wie weet doe je nog leuke ideeën op!

HAN KALKMAN - Directeur Hillsafety
Han Kalkman is directeur van Hillsafety, totaalinstallateur op het gebied van brand- en inbraakpreventie. “Vorig jaar kreeg ik een taart in m'n handen gedrukt omdat ik hier alweer 12,5 jaar werkte. Waar ik nieuwe energie op doe? Vlakbij huis. Ik woon gelukkig achter het Archeon, tegen de geluidswal aan. Via het Rietveldse Pad zit je zo midden in de polder, hardlopend of op de fiets. Maar je kunt natuurlijk ook naar het Bentwoud, een mooi natuurgebied, waar je lekker kunt skeeleren, fietsen en lopen. In ons gezin is iedereen behoorlijk sportief, dus dat doen we geregeld samen. Daarnaast sport ik al een hele tijd bij Fitland, het vroegere Jawi. Ik hield daar altijd m’n conditie op peil, maar door corona is dat het afgelopen jaar nogal beperkt.

In m’n vrije tijd ben ik scheidsrechter bij de KNVB. Mensen tot 27 jaar mogen weer wat doen. Dus nu kan ik bijvoorbeeld bij ARC weer wedstrijden fluiten. Dat zijn nog steeds onderlinge wedstrijden, maar de A-selectie is dermate groot dat ze daar wel twee teams uit kunnen samenstellen. Die spelen dan drie keer twintig minuten. En we hopen dat we eind maart in de gemeente onderlinge wedstrijden mogen spelen. De KNVB is druk bezig om dat voor elkaar te krijgen. Als die avondklok er straks weer af is, is het fijn dat je zelf weer bepaalt hoe laat je kunt bewegen en sporten. Aan de andere kant, het is heel normaal dat maatregelen getroffen zijn en dat kwetsbare groepen ontzien worden.” Zie je de toekomst met energie tegemoet? “Zeker, we hebben net drie locaties van Flora Veilingen als klant erbij. Dat zijn panden met enorme oppervlaktes. Ook daar krijg ik energie van.”

MARC VELDKAMP - Eigenaar van Bike Koerier Alphen
Marc is aan het bezorgen als ik hem spreek. Het waait en het regent. Hij zet zijn fiets aan de kant en zoekt even beschutting in een portiek. Hij is last-mile specialist in het bezorgen van postpakketjes. Op een duurzame manier. In samenwerking met het platform fietskoeriers.nl doet hij dat ook voor een paar landelijke webshops. “Het is hartstikke druk en daar ben ik erg blij mee.” Waar haalt Marc na al die fietskilometers zijn energie vandaan? “Zelfs in mijn vrije tijd zit ik op de fiets. Bijna elke dag wel. Al is het niet op hoog niveau en hoef ik ook niet zo ver. In het weekend zet ik mijn bonuskinderen, onder andere een tweeling van acht, in de bakfiets en gaan we op pad. Mijn vriendin gaat mee op de sportfiets. Dan doen we een rondje van een kilometer of dertig. Richting de Braassem en de Wijde Aa. Als je dat combineert met een ijsje bij de Mac, dan stappen de kinderen twee keer zo hard in.

We hebben thuis geen auto, maar wel fietsen én een elektrische sloep. Daar bezorg ik de laatste pakketjes van de dag weleens mee en dan varen we daarna nog een leuk rondje in de buurt. Mijn ideale weekend is een stukje fietsen, dan de sloep pakken en ergens de barbecue neerzetten. Je kunt vanuit Alphen alle kanten op. Onze vervoersmiddelen zijn allemaal groen, tot en met de sloep aan toe. Toen ik in de twintig was, heb ik de halve wereld afgereisd, zelfs overwinterd in Azië. Nu ben ik veel meer gebonden aan Alphen en het Groene Hart. Je hoeft niet altijd ver om het leuk te hebben. Met een leuke fiets- en boottocht in de regio maak je mij al gelukkig.”

DENNIS VAN VEEN - Eigenaar van La Bodega ‘87
Het gaat goed met de zaak van Dennis. “Mensen maken het gezellig thuis. Ze bestellen een mooi diner van Restaurant ’s Molenaarsbrug, bijvoorbeeld. En komen dan bij mij voor advies over een passende wijn.” Waar haal jij na een drukke week je energie vandaan? “Ik hou van hardlopen. Meestal probeer ik na mijn werk nog even een rondje Zegerplas te rennen. Muziekje op, hoofd leeg en even nergens aan denken, dat vind ik heerlijk. Thuis hebben we een grote hond, een witte herder. Daar loop ik graag mee buiten, want die heeft veel beweging nodig. Soms neem ik de hond mee met hardlopen. De andere keer maken we met de familie een rondje over de golfbaan, langs het meer en door het ‘koeiengebied’, waar die Galloways lopen. Dat vind ik het mooiste gedeelte van Alphen. Daar laad ik graag mijn batterij weer op. En dat is best nodig. Want soms vraag ik me af hoe lang dit nog verder kan gaan. Ik snap waarom alle maatregelen genomen worden. Maar hoe lang houden ondernemers dit nog vol? Voor mij is het anders, mijn winkel kan open blijven. Daar ben ik heel blij mee. Maar als ik zie hoe het met andere ondernemers gaat en hun verhalen hoor... Daar word ik wel verdrietig van. Er moet meer perspectief komen. En dat voel ik nog niet altijd. Denk aan de winkels waar nu twee personen tegelijk naar binnen mogen, ongeacht de vloeroppervlakte. Daar had beter over nagedacht moeten worden.”

MONIQUE VELDMAN - Directeur van Museumpark Archeon
“Normaal gesproken krijg ik energie van hard werken. Maar nu ons park gesloten is, krijg ik een andere kijk op de weekenden. Ik ben een echte ‘weekendtijger’ geworden. Samen met Jack, mijn partner, en ons gezin zijn we veel buiten. We trekken er regelmatig met de fiets op uit. Vaak een rondje Rietveld of naar Hazerswoude-Dorp en weer terug. Normaal is het leuk om onderweg ergens wat te lunchen. Maar die lunch nemen we nu gewoon mee. In onze vrije tijd kunnen we ons goed vermaken met lekkere recepten, sport en een goed boek. Trouwens, van het maken van plannen krijg ik ook positieve energie. Plannen voor ons park, als we straks weer open mogen. Dagjesmensen en scholieren kunnen dan weer veilig een educatief dagje uit. Vanaf 1 mei bieden we expeditietochten aan. Je blijft hier dan een nachtje slapen en maakt ‘tochten’ door de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

De natuur is nu erg mooi in het park. Ik loop er graag een paar uurtjes rond en vaak loopt dat uit. Want er zijn deze dagen wel vrijwilligers aanwezig voor verzorging van onze dieren en onderhoud van het groen. Uiteraard allemaal volgens ons coronaprotocol, maar je raakt makkelijk aan de praat. Over voorbereidingen voor de nieuwe ‘Romeinse weg’, bijvoorbeeld. Of over de evenementen die straks weer op stapel staan. Ik heb nog altijd vertrouwen in de toekomst, die zie ik met energie tegemoet. We hebben de afgelopen maanden veel steun ontvangen van familie, vrienden, van ons hele team en vrijwilligers. We zetten er samen de schouders onder. Zolang we elkaar maar blijven helpen en fris van geest in het leven blijven staan.”

NIELS ABEN - Eigenaar Boutique Hotel-Stadsherberg Alphen
Niels vertelt dat hij in de Stadsherberg gasten mag ontvangen, maar dat het restaurant dicht is. Maaltijden mogen op de kamer geserveerd worden. “Daarom hebben wij onze kamers ingericht met een mooie eettafel en p een chique manier gedekt, zodat het toch leuk is om er even uit te zijn. Maar druk, nee dat is het niet. We hebben wel wandelaars gehad die de Limesroute lopen, bijvoorbeeld, maar dat zijn er nog niet zoveel.” Hoe laden jullie je batterij op, in deze tijden? “Het komt bij veel mensen op hetzelfde neer, maar ook wij wandelen en fietsen veel in de omgeving. We maken rondjes richting de plassen en naar Boskoop of het Spookverlaat, bijvoorbeeld. We ontdekken iedere keer nieuwe dingen, dat is een voordeel.

Ik kom hier vandaan, maar toch kom je soms op plekjes die je nog nooit gezien hebt. Dat is leuk. Zo fietste ik richting Hazerswoude-Dorp, nam een weggetje binnendoor en kwam bij Vaardorp Rietveld. Het is een heel mooi gebied, dat was echt een leuke verrassing. En het rondje langs de Meije, Nieuwkoop en Noorden is altijd mooi om te fietsen. Toen er laatst ijs lag hebben we met onze kinderen eerst op de wat kleinere vijvertjes hier geschaatst en in het weekend zijn we naar de Nieuwkoopse Plassen gegaan. Het was fantastisch om daar een rondje te maken. Heel fraai. Natuurlijk, we staan te trappelen om weer helemaal open te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de centrale ligging een van de meest sterke punten van Alphen is, toeristisch gezien. De grote steden liggen eromheen en zijn eenvoudig bereikbaar. Daarnaast is er in de directe omgeving ontzettend veel te zien en te doen. Echt waar, je kunt je hier eenvoudig een week of twee vermaken!”

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.