Thema Economie

Stápels liquiditeitsbegrotingen wegwerken. Aan de keukentafel.

25 April 2020

Balans werken en privé met Michiel Wijnans van BDO

Tekst: Manon Louwers
Fotografie: Peter Franken

Maandag 16 maart 2020 - Nederland werkt thuis en horeca- en sportgelegenheden zijn dicht.

De telefoon bij BDO Accountants ontplofte zowat, de maandag nadat de eerste maatregelen bekend werden en de horeca- en sportgelegenheden hun deuren moesten sluiten. Het grootste deel van Michiel Wijnans’ team (BDO Accountants) werkte toen al vanuit huis. Ieder afzonderlijk van elkaar, zitten ze vanaf 16 maart boven op het vuur om zo goed mogelijk advies te geven over toepassingen van NOW, TOZO en andere maatregelen. Op de dagen dat zijn vrouw – een huisarts met ook nog eens een eigen bedrijf – mogelijke coronapatiënten onderzoekt, combineert Michiel zijn hectische baan met het onderwijzen van zijn drie dochters.

Het interview voor dit artikel vindt om half negen ’s ochtends plaats. Michiel heeft er dan nét een rondje hardlopen met zijn oudste op zitten. Daarvoor heeft hij ook al gewerkt, vertelt hij terwijl hij een rustig plekje in zijn huis opzoekt. “Dat deed ik voor de crisis al twee keer per week. Maar nu de hockeytrainingen zijn afgelast, loopt mijn dochter met me mee. En hoewel ik het best gezellig vind, vraagt zíj zich inmiddels af waar ze aan begonnen is”, grinnikt Michiel. “Ze kan niet wachten tot ze weer het hockeyveld op mag.”

Uitdagende combi
Michiel is gewend om vroeg te beginnen. Op de dagen dat zijn vrouw Karin werkt, begint hij altijd om half negen; vanaf het moment dat zijn dochters naar school zijn. Op dagen dat ze niet werkt begint hij normaliter om zeven uur. Dat was vóór deze crisis. “Nu ik thuisblijf, begin ik juist extra vroeg – om zes uur – als Karin de deur uit is. Dan kan ik de meiden tussendoor helpen met hun huiswerk. Dat vind ik leuk om te doen; sommen uitleggen en helpen met taal. Maar ik vind het serieus moeilijk om mijn werk te combineren met thuis zijn. Mijn dochters zijn tien, twaalf en veertien, dus ze kunnen veel zelf. Maar ze gaan niet voor niets naar school; ze hebben soms gewoon hulp nodig. Het valt niet mee om op dagen als vandaag – als ik continu aan de telefoon hang – mijn werk goed te doen én mijn dochters de nodige hulp en aandacht te geven.”

Coronawerk
De telefoontjes bestaan uit adviesgesprekken met klanten en uit gesprekken over de toepassing van nieuwe maatregelen met collega’s van BDO-kantoren elders in het land. “Op momenten als deze is het fijn om onderdeel te zijn van een landelijke organisatie. We hebben met allerlei nieuwe regelingen te maken die wij dankzij onze multidisciplinaire aanpak binnen no time kunnen doorgronden. We hebben onze tijd hard nodig voor onze klanten. Deze maanden zijn altijd al de drukste van het jaar; in deze periode zijn we altijd druk met het controleren van jaarrekeningen. Daar komt nu extra ‘coronawerk’ bij. Want een verklaring verstrekken is complexer als corona een groot effect heeft op je bedrijf. Bovendien zorgen de nieuwe maatregelen ervoor dat liquiditeitsbegrotingen plotseling een hoge urgentie hebben. Het is hard doorwerken om onze klanten te ondersteunen bij deze crisis.”

Kwetsbaarheid van krachtige ondernemers
Hoewel het werk uitdagend is en het uiterste vraagt van Michiel en zijn collega’s, krijgt hij er absoluut geen kick van. “Ik vind het verschrikkelijk om te zien hoe machteloos ondernemers nu zijn. Van de mannen en vrouwen die altijd zo veel kracht uitstralen, zie je nu de meest kwetsbare kant. Het gaat te hard; iedereen is overrompeld door de snelheid waarmee deze crisis voor problemen zorgt.” Hectiek is ook zeker niet hetzelfde als dynamiek, vindt Michiel. “We hebben de hectiek van de problemen. Maar de dynamiek is uit mijn baan, doordat ik niet meer bij klanten over de vloer kom. Ik houd van het contact met collega’s en klanten. Dat dat contact nu beperkt is tot telefoontjes en Microsoft Office-gesprekken vind ik helemaal niks.”

Geïmproviseerde werkplek
Om het werk van zichzelf en van zijn drie dochters zo efficiënt mogelijk in te richten, heeft iedereen z’n eigen plek in huis. “Je weet hoe het gaat op die leeftijd, die vliegen elkaar in de haren als ze dag in dag uit in dezelfde ruimte zitten. Dus zitten we zo veel mogelijk verspreid door het huis. De oudste twee zitten op hun kamer en de jongste leert bij mij aan de eettafel. En tsja, het is natuurlijk ook best gezellig met die meiden. Het zonnige weer is een meevaller; dan kunnen ze af en toe nog naar buiten.”

Reacties (0)

U moet inloggen om te reageren

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.